Tornar enrere

Inconsisciències

Editorial funDEM 3 d’abril del 2025

La tasca d’un govern també es mesura, en bona mesura, pel grau de coherència que projecta. De vegades, aquesta coherència es una mera conseqüència de tenir un pla d’actuació ben trabat, que respon a una idea clara de país. En el cas del govern actual de la Generalitat, no hi ha cap pla i tot és un conjunt de pedaços desllaçats que no encaixen en cap puzle.

Aquest dilluns, Salvador Illa ha anunciat a so de bombo i platerets el programa Catalonian Talent Bridge, que es proposa de crear 70 places per als investigadors que vegin compromesa la seva tasca als EUA.

Aquesta iniciativa, però no és cap programa, sinó un d’aquests pedaços que dèiem. Segons el mateix Illa, preveu incorporar uns 70 investigadors mitjançant la convocatòria extraordinària de programes existents de prestigi com ICREA, el Pla Serra Húnter o el Beatriu de Pinós, i on hi col·laboraran tant les 12 universitats catalanes com els 42 centres de recerca CERCA i els tres grans equipaments científics del país: el sincrotró Alba, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica.

No costa gaire de veure que això no és cap programa pròpiament dit, sinó una extensió incoherent (és a dir, un pedaç) a programes de captació de talent ja existents. Si es vol fer un programa amb cara i ulls s’hauria de dissenyar una estratègia específica per a investigadors dels EUA. I no és el cas.

A més, el desenvolupament previst per al –diguem-ne– programa són qualsevol cosa menys clars i coherents. Segons el mateix Illa, el pla comptarà amb diverses fases i dues línies estratègiques. A la primera fase, que s’executarà ja al 2025 s’oferiran unes 25 places de treball i beques. La segona línia del pla, que ja formarà part de la següent fase, estarà centrada en els investigadors que ja treballen a Catalunya, però reben fons estatunidencs.

Molt bé. I què se’ls proposarà a aquests investigadors que ja treballen a Catalunya? Encara que ja estiguin a Catalunya comptaran com a científics captats dels EUA?

El Govern de la Generalitat diu que busca així consolidar Catalunya com a referent al camp de la ciència. Amb 70 contractes i beques? Sí que es consolida ràpid la ciència a Catalunya! Segons el mateix Illa, el missatge és nítid i clar: si algú sent que no li deixen desenvolupar el seu talent pot venir a Catalunya". Sí, esclar, perquè el Govern de la Generalitat dedica tal quantitat de finançament a la ciència que podem acollir tothom.

D’altra banda, aquesta voluntat d’afavorir la ciència, vehiculada per la Conselleria de Recerca i Universitats, entra en contradicció flagrant amb la voluntat de fusionar (i, per tant, reduir) diverses matèries de ciències al batxillerat, vehiculada per la Conselleria d’Educació. És el que denuncia la plataforma ‘Ciències en Perill’ que, juntament amb sindicats de professors i estudiants, associacions estudiantils, facultats de ciències, societats científiques i altres entitats de la comunitat educativa, han convocat una manifestació unitària per al proper dimecres 9 d’abril a les portes de la seu del Palau de la Generalitat.

Caldrà veure, doncs, fins a quin punt arriba el compromís del Govern amb la ciència, tant pel que fa a l'ensenyament com a la recerca. Els pedaços que hem vist fins ara no inciten gaire a l'optimisme.